W niedzielę, 6 października w Winnicy Kowalówka w Kowalowej odbyło się Święto Kowala, które przyciągnęło licznych mieszkańców i gości, oferując bogaty program.
Organizowane pod Honorowym Patronatem Burmistrza Ryglic Pawła Augustyna, wydarzenie miało na celu kultywowanie lokalnych tradycji oraz przypomnienie opowieści o królu Kazimierzu Wielkim przejeżdżającym przez Kowalową.
Goście mieli okazję degustować regionalne wina podczas prezentacji sommeliera Pawła Piszczka oraz spróbować wyśmienitych serów z serowarni Baba Jagła. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Kowalowianki" serwowały lokalne potrawy. Były też produkty z lokalnej pasieki, dzieła kowalstwa artystycznego, pieczenie pizzy, grill, czy poszukiwanie zaginionej podkowy z nagrodami. Muzyczną oprawę zapewniła kapela W Kuźni u Kowala, która umilała czas tradycyjnymi utworami.